Spreekuur Praktijkondersteuners – Medisch Centrum Soerendonk – Soerendonk
Van Schaiklaan 3 6027 PL Soerendonk Tel:0495-593386 0495-591293
Header afbeelding

Spreekuur Praktijkondersteuners

Jeannine Savelkouls, praktijkondersteuner GGZ

Jeannine is aanwezig op woensdag en vrijdag. U kunt via de assistente een afpsraak maken op haar spreekuur na verwijzing door de huisarts. Meestal wordt u gevraagd van tevoren een digitale vragenlijst in te vullen voor de eerste afspraak. Afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u psychische hulp verkrijgen via een zogenoemd zorgprogramma. Dit brengt voor u onder andere als voordeel mee, dat de zorgkosten niet van uw eigen risico afgaan.

 

Zorgprogramma Geestelijke Gezondheidszorg

Bijna de helft van de volwassen bevolking krijgt in zijn of haar leven te maken met een psychische aandoening, zoals een depressie, ADHD, angststoornis, burn-out, dementie of schizofrenie. Uit onderzoek blijkt bovendien dat patiënten met een chronische, lichamelijke aandoening een groot risico lopen op het ontwikkelen van psychische klachten. De dringende behoefte aan ketenzorg voor psychische patiënten in de huisartsenpraktijk, leidde tot de ontwikkeling van het zorgprogramma GGZ (geestelijke gezondheidszorg).

Binnen het zorgprogramma inventariseert de praktijkondersteuner GGZ de klachten en symptomen van de patiënt, neemt een anamnese af en licht het zorgprogramma toe. Na terugkoppeling aan de huisarts wordt het behandelprogramma vastgesteld.

Elk mens is uniek. Daarom wordt het zorgprogramma afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. Afhankelijk van de aandoening en de ernst, wordt het team rondom de psychische patiënt samengesteld uit twee of meer eerstelijns zorgprofessionals; huisarts, praktijkondersteuner GGZ, apotheker, verslavingsconsulent, psycholoog, psychiater (tweedelijns).

 

Kim Temme en Wilma Venmans, praktijkondersteuners somatiek

POH Diabetes-Astma/Copd en CVRM en Ouderenzorg. Kim is aanwezig op maandag, dinsdag, donderdag, Wilma op de maandag en de 2e woensdag van de maand.

Zorg voor mensen met een chronische aandoening vindt steeds vaker op geprotocolleerde wijze binnen de huisartsenpraktijk plaats. In de regio Zuidoost-Brabant en Midden-Limburg hebben de huisartsen samen met de zorgverzekeraars afspraken gemaakt over een aantal specifieke zorgprogramma’s (ketenzorg) voor mensen met een chronische aandoening. Het belangrijkste doel hiervan is het verder verbeteren van de zorg.  Uiteraard staat u als patiënt centraal.  De praktijkondersteuner is voor zorgvragen met betrekking tot de chronische aandoening het eerste aanspreekpunt. Er vindt betere afstemming plaats tussen alle betrokken zorgverleners. De huisarts blijft hierbij eindverantwoordelijk.

Voor welke chronische aandoeningen zijn er zorgprogramma’s?

Astma

COPD

Diabetes Mellitus type 2

Hart- & vaatziekten

Geestelijk Gezondheidszorg

Kwetsbare ouderen

De meeste zorgverzekeraars vergoeden deze ketenzorg; voor vragen kunt u altijd contact opnemen met de praktijk of met uw zorgverzekeraar.

 

Zorgprogramma voor mensen met Astma en/of COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.  Bij beide aandoeningen zijn de luchtwegen en longen blijvend ontstoken en zijn ze beschadigd. Mensen met COPD hebben vaak dagelijks klachten van hun longaandoening.

Astma is chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met astma zijn soms kortademig, ademen “piepend” of moeten hoesten.

Het zorgprogramma Astma/COPD beschrijft de zorg waar mensen met Astma en/of COPD recht op hebben. Behalve de praktijkondersteuner en uw huisarts kunnen ook andere zorgverleners een rol spelen. Ook een longfunctieonderzoek wordt op regelmatige basis bij deze patiënten uitgevoerd.

Stoppen met roken is een belangrijk aspect bij de behandeling van mensen met Astma en/of COPD en kan uw klachten helpen verminderen.

 

Zorgprogramma voor mensen met Diabetes Mellitus Type 2

Diabetes Mellitus is een aandoening waardoor er te veel glucose (suiker) in het bloed zit. Zonder glucose kunnen we niet leven; het is een belangrijke brandstof voor ons lichaam. Bij mensen met diabetes wordt de glucose in het bloed onvoldoende vervoerd naar de cellen; insuline speelt bij dit proces een grote rol.

Deze hogere glucose in het bloed kan klachten veroorzaken zoals vermoeidheid, dorst, veel plassen en slecht zien.

Het zorgprogramma beschrijft de zorg waar mensen met Diabetes Mellitus type 2 recht op hebben. Behalve de praktijkondersteuner en uw huisarts zijn ook andere zorgverleners betrokken bij de zorg voor mensen met diabetes, zoals de diëtiste, de podotherapeut en de pedicure en wordt er jaarlijks een aantal onderzoeken uitgevoerd.

 

Zorgprogramma voor mensen met Hart- & vaatziekten

Hart- & vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Door mensen met hart- & vaatziekten vroegtijdig te begeleiden en te behandelen, kunnen mogelijke klachten en complicaties voorkomen worden.

Het zorgprogramma Hart- & vaatziekten beschrijft de zorg voor mensen:

•met een hart- of vaatziekte

•die een verhoogd risico hebben op het krijgen van een hart- & vaatziekte. Bij een verhoogd risico kunt u denken aan een hoge bloeddruk, een hoog cholesterol, overgewicht, roken, etc.

Behalve de praktijkondersteuner en uw huisarts kan ook de diëtiste bij de behandeling een rol spelen.  De behandeling richt zich op het verlagen van de risicofactoren, waarbij de praktijkondersteuner deze zorg zo goed mogelijk afstemt op de wensen en behoeften van de patiënt. Leefstijlinterventie, zoals stoppen met roken, gezonde voeding en meer bewegen krijgen veel aandacht tijdens de behandeling.

 

Zorgprogramma kwetsbare ouderen

Prognoses wijzen uit dat er in 2040 bijna 4,5 miljoen 65-plussers zijn. De vergrijzing slaat toe en steeds meer mensen worden afhankelijk van zorg. Eén van de doelen van de huisarts en PoZoB is om de zorg voor kwetsbare ouderen te verbeteren. Zij zijn beperkt in hun functioneren, omdat ze vaak aan meerdere aandoeningen lijden. Complete, goed afgestemde zorg op maat is voor hen van levensbelang. De gedetailleerde afspraken die de betrokken zorgverleners hierover met elkaar gemaakt hebben, staan zwart op wit in het zorgprogramma Kwetsbare Ouderen.

Het zorgprogramma wordt afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. Zo ontstaat het persoonlijk zorgplan. Afhankelijk van de aandoening en de behandeling wordt het team rondom de kwetsbare oudere samengesteld uit twee of meer eerstelijns zorgprofessionals; de huisarts, de praktijkondersteuner ouderenzorg, apotheker, wijkverpleegkundige, fysiotherapeut, mantelzorg, zorgtrajectbegeleider, psycholoog en/of de specialist ouderengeneeskunde (tweedelijns)

Zit u in een van onze zorgprogramma’s en heeft u vragen over het declaratieoverzicht van uw zorgverzekeraar, bekijk dat dit informatieve filmpje!